Kariyere Değil Karaktere Yatırım Yapmak

hbrtr_logo

Bu yazı Harvard Business Türkiye için yazılmıştır.

Yıllarca genç yetişkinler için kariyer yapmanın ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğundan bahsedildi. Kariyer odaklı kitaplar yazıldı, konferanslar düzenlendi ve üniversitelerde takım elbiseli üst düzey yöneticilerin şirketlerini ve kendilerini anlattıkları kariyer günleri yapıldı. Özellikle iş hayatına yeni başlayan genç yetişkinler, kariyer planlamaları ve iş hayatıyla ilgili kaygılarıyla bu kariyer basamaklarını çıkmaya çalıştılar. Kariyer basamakları çıkılırken geçilen sert ve virajlı yollar, ast-üst ilişkileri, bazı gençleri profesyonel hayata hazırlarken; hayallerinden, ilhamlarından ve aslında karakterlerinden ödün vermelerinin gerekliliğini de beraberinde getirdi.

Kurumsal dünyanın sert zemininde kariyer basamakları çıkılırken, iyi insan olma önceliği ve bakış açısının, başarılı ve üst düzey olma yolunda geride kalması aslında en büyük kayıptı. Bu noktada kariyere yapılan yatırımın ve ayrılan zamanın sosyal kültüre ve karaktere de yapılması gerekliliği en büyük ihtiyaç olarak ortaya çıkmaya başladı. İş hayatının zorlu patikalarında iyi bir karakteri de yara beresiz taşımak ve geri plana atmamak, kariyer yolculuğunda bireysel hırslardan daha büyük bir çekici güç olabiliyor.

kariyer

Karakter Planlaması Mümkün mü?

Kariyer planlaması öncesinde karakter planlaması mümkündür ve gereklidir. Bunun için aile baskısını, toplumsal baskıları ve başarı beklentileriyle süslenmiş yılları derin bir nefes alıp kenara bırakmalı ve kendimize bazı sorular sormalıyız.

–          Hayatını ve hayallerini paylaşabildiğin gerçek dostların var mı?

–          Kendini üstün görmek yerine eşitlik ilkesine ne kadar sadıksın?

–          İyi bir insan olmak ne demek?

–          İçinde yaşadığın topluma faydalı olmak için ne yapıyorsun?

–          Para ve makam dışındaki kazanımlarını ne olarak görüyorsun?

Bu soruları bakış açısına göre çoğaltmak tabiî ki mümkün. Fakat bu ve benzer soruların cevaplarını aramadan ya da bulmadan çıkılmış bir kariyer yolculuğu, karakterin sarsılmasına ve bir karakter seti inşa edilmesine neden olabiliyor. Belki de bu soruları artık sadece kendi kendimize sormamızın dışında; büyük kurumsal şirketlerin de çalışanlarına samimiyetle soracağı departmanlar oluşturulmalı.

Karakterin Besini Sosyal Kültürü Oluşturmak

Karakterin ve sosyal kültürün beslendiği, geliştirildiği bir ortamda kariyer yolculuğu kendi basamaklarını mutlaka oluşturacaktır. Mezun olduğun okul, çalıştığın şirketin büyüklüğü, taşıdığın unvan, kazandığın maaş olarak belirlenen kariyer basamaklarından önce daha değerli olan bir karakter setine sahip olmak ise meselenin temelini oluşturuyor. Bu karakter setinde taşıdığın değerler, kazandığın dostlar, senin hakkındaki düşünceleri de oldukça önemli. Paylaşımda bulunduğun insanlarla zenginleşmeye ve karakter yolculuğunu hep yukarıya taşımaya devam etmek mümkün.

Ve tabiî ki bu karakter yolculuğu aslında kariyer yolculuğunun başlangıcı ve güçlü bir temel anlamını taşıyor. Bu temel üzerine inşa edilen bir kariyerin ise sarsılması pek kolay olmayacaktır.  Karakter kariyerin zeminidir, sağlam karakter yüksek bir kariyeri şüphesiz getirecektir…

Eğitim sistemimizde ve toplumsal aile yapımızda artık başarının kariyer ile değil, karakter ile de ölçümlendiği ve takdir edildiği bir gelecek dileğiyle…

Kariyere Değil Karaktere Yatırım Yapmak” hakkında bir yorum

  1. Aslı Sabreden

    Ercüment Bey,

    Kaleminize sağlık.
    Mutlu olmayan bir insanın sürdürülebilir bir başarıya dolayısıyla kariyere sahip olamayacağına inanıyorum. Mutluluk ise ancak kendi tanımak, geliştirmek, değer yaratmak ve paylaşmakla mümkün.
    Maalesef kariyer planlamalarında bu unsurlar dikkate alınmıyor.

    Hepimizin öncelikle karakter planlamasını yapması gerek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.