Öğretim Görevlisinin/Üyesinin Dikkatine!

Higher_education_FS83a_2Üniversiteye yerleştirme sınavı bitti, yerleştirmeler gerçekleşti, hatta “109 bin kontenjan boş bile kaldı”. Öğrenciler rahatladı ve gerçek yaz tatili başladı… İstedikleri bölüme yerleşenleri tebrik ediyor, şimdilik yerleşemeyenlere üzülmeyin tekrar deneyin veya bir uzmanlık alanı belirleyip kendinizi o alanda geliştirin diyorum.

Fakat bu yazıyı yazma nedenim çok başka! Son 15-20 gündür her yerde öğrencilere her anlamda tavsiyeler yapılıyor. Meslek, eğitim, dersler, iş dünyası ve dahası.  Bu yazımı ise öğrencilere değil tam aksine üniversitelerin değerli öğretim görevlisi ve üyelerine göndermek üzere yazıyorum!

Aşağıda yazdığım maddeler tüm hocalarımızı kapsamadığı gibi isteyenler istediği maddeyi üzerine alınabilirler… Bizzat bir öğretim görevlisi olarak bu yazıyı kaleme aldığımı da belirtmek istiyorum.

Üniversite Öğretim Görevlileri ve Üyelerinin Dikkatine!

1- Yeni nesil eğitim iletişimine inanmanızı öneriyorum. Üniversite sıralarındaki öğrencilerin bundan 10 sene önceki öğrencilerden çok farklı iletişim alışkanlıklarına sahip olduklarını unutmayın lütfen.

2- Yeni nesil eğitim araçlarını kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü öğrencilerin geçmişteki bütün eğitim araçları, neredeyse yerini yeni ve dijital/online eğitim araçlarına bıraktılar.

3- Öğrencilerinizin sizinle rahat, hızlı ve direkt iletişime geçmesi için Twitter ve Facebook hesabı kullanmanızı rica ediyorum. Ama bu hesapları size gerçekten ulaşabilecekleri bir iletişim kanalı olarak görmenizi de istiyorum.

4- Okul, derslik ve eğitim denen hadisenin sadece bir taş yığınından değil, zaman ve mekandan bağımsız bir dünyada da olabileceğine inanmanızı istiyorum. Bu nedenle dersleriniz için bir Facebook sınıfı açmanızı ve öğrencilerinizle bu sınıfta sürdürülebilir dersler yapmanızı da öneriyorum.

5- Öğrencileri ezbere dayalı sınavlar ile değilde, düşünmeye sevk eden, yaratıcılıklarını zorlayan, muhakeme yeteneklerini geliştiren sorularla sınav yapabileceğinize inanıyorum.

6- Üniversiteyi bir meslek edindirme kursu gibi gören öğrencilerinize, hayata hazırlandıkları bir hayat okulunda olduklarını hissettire bileceğinizi düşünüyorum. 2 veya 4 sene onlara bir öğretim görevlisi kadar yaşam koçu da olabileceğinize inanıyorum.

7- Not korkusuyla işletilen dersler yerine, bilgi ve sohbet aşkıyla işlenen dersler yapabileceğinize inanıyorum.

8- Öğrencinin, biz öğretim görevlileri/üyelerinden daha hızlı bilgiye ulaşabildiği bir ortamda olduğunu unutmamanızı diliyorum. Artık bilginin ansiklopedilerde değil, dijital dünyadaki bir akarsuda hızla önlerinden aktığını hatırlamanızı rica ediyorum.

9- Biz öğretim görevlisi/üyelerinin öğrencilerden de öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inanıyorum ve bu durumdan faydalanmamız gerektiğini düşünüyorum.

10- Öğrencileri, gerçek işlerle, gerçek dünyadaki akış diyagramlarıyla tanıştırmanın bir kitaptaki teoriden daha değerli olduğunu unutmadan, pratiğe de yönlendirmemiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Son olarak yazımı değerli Mahmut Hoca’mızın sözleriyle bitirmek istiyorum;

Mahmut Hoca: Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.

1976 – Hababam Sınıfı Tatilde

Yeni Nesil Eğitim konusundaki yukarıda saydığım tüm maddelerin videosunu aşağıdaki “Yeni Medya ve Yeni Nesil Eğitim Konferansındaki” konuşmamda bulabilirsiniz.

Konferans sunumuma ulaşmak için:
http://www.ercument.org/2013/04/17/yeni-medya-konferansi-egitim-sunumu/

Konferans konuşmamın videosu:
http://www.youtube.com/watch?v=Yvvykpx14l4

Keyifli, huzurlu ve bilgi dolu bir 2013 – 2014 eğitim öğretim yılı diliyorum…

Öğretim Görevlisinin/Üyesinin Dikkatine!” hakkında 6 yorum

  1. funda

    Öğrenebilmenin en temel yolu kaynak kullanabilmektir, büyük heyecanlarla o sıralara koşan öğrencileri kalıplara sığdırmadan, başka başka ufuklara yolculuk ettirebilmenizi diliyorum. Ercüment Büyükşener’den kısacık bir zaman diliminde aldığım dersin etkilerini hala görebiliyorsam bu yazı çok dikkatte alınmalı, O dinlenmeli.

  2. Ali

    Okuması gereken hocalarımız büyük ihtimal bu yazıyı okumamış olucak ,yazıcıda yazdırıp tek tek odalarına bırakmak gerek.

  3. Geri izleme: YENİ NESİL EĞİTİM NASIL OLMALI? | Motivasyon

  4. Geri izleme: YENİ NESİL EĞİTİM NASIL OLMALI? | Mutluluk Nedir?

  5. Elif Bulut

    Öncelikle teşekkür ediyorum size çünkü bu zihniyete sahip ogretim üyelerini gormek gerçekten harika bir duygu. Ben mühendislik egitimi aldim ve aldigim bu egitimde değişim gerekliligini ilgili kişilere aktarmaya calistim bircok kez fakat hep “asi ogrenci” profiline tasindim oysa istedigim sey yukarda bahsettiginiz noktalardi. En onemli noktaların es gecilmesiydi vurguladigim. Not korkusu, ezberci egitim, uygulamaların verimsizligi ya da hic olmayisi en buyuk sıkıntılardan ki siz herbirini en guzel sekilde aktarmissiniz.

    Tüm ogrenciler adina tesekkur ediyorum size, sizin gibi kalıplaşmış zihniyeti asabilen ogretim üyelerine ihtiyaci var bu ülkenin.
    Öğretmenler gününüz kutlu olsun !

  6. Geri izleme: İletişim Fakültesi Öğrencilerine Çağrı! | Ercüment Büyükşener | Blog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.