Bugüne kadar sadece izlemekle yetindiğim bir projeydi “lagunacoupebenimolacak”. Bir çok olumlu/olumsuz yazı okudum bu konuda. Çok fazla fikir beyan etmedim. Cem’i yüzyüze gördüğümde de başarılar dilemiştim.
Projeyle ilgili ise en çok merak ettiğim; bu projenin kurgu olup olmadığıydı. Cem bu konuda ısrarlı bir şekilde kurgu olmadığını söylüyordu. Yalan söyleyecek hali yoktu ya kocaman adamın. E tabi bu noktada başarılar dileyip yolun açık olsun demekten öteye ne denirdi ki?
Bugün karşılaştığım bir sahne ise; bu projenin terazinin neresinde olduğunu tekrar sorgulamama neden oldu. Fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz. Fotoğraflar kadıköy rıhtımdan… Buranın dışında başka bir kaç yerde daha gördüm, çekebildiklerim aşağıda.
Şimdi neden sorguladığımı şöyle anlatayım. Renault markası ya da başka bir marka yıllık pazarlama planlarını belirlerken; vermek istedikleri mesaj, kurgu ve daha birçok detayı; medya satın alma ve kreatif ajans ile birlikte düşünüyorlar. Zaman çizelgesini birlikte belirliyorlar. Belirlenen bu çizgide aykırı bir durum olmaması ya da tüketiciye karşı ters düşmemek için; birçok konu detaylıca konuşuluyor, eleniyor ve stratejik kararlar alınıyor.
Şimdi yukardaki fotoğraflarda yer alan ve çöp tenekesi üzerine yapıştırılmış bu stickerları Cem Batu planladıysa; bu işin baskısı, yapıştıracak adamı falan derken cepten bolca para harcıyor demektir 🙂 Ha yok gönüllüler ve sponsorlar varsa hadi ona da tamam diyorum.
Bu taraftan bakınca sorum şu; Renault’ya ait bir araba modelinin üzerinde olduğu stickerları belediyeye ait bir çöp tenekesinin üzerine yapıştırmanın markaya nasıl bir getirisi olur? Bende açıkçası çok pozitif bir izlenim bırakmadı. (Bu arada o çöp tenekelerinin üzerine sticker yapıştırmak yasak diye biliyorum… Hatta cezası var)
Ha diyelim ki bu proje bir kurgu ve bu da kurgunun bir parçası ve billboard yerine böyle bir plan uygulanıyor. O zaman da Cem’in söylediklerini düşünüyorum.
Açıkçası iki arada bir derede kaldım. Ama bende terazi yukardaki durumu görünce kurgu olduğuna doğru kaydı biraz.
Projenin başarılı olması ya da olmaması bana bir katkı sağlamıyor. Ben olayı marka yönüyle değerlendiriyorum sadece.
Ama daha önemli bir konu var! Ben bu fotoğraflardaki durumu ne projeye ne de Renault’ya yakıştıramadım. Sırf bunu söylemek için bu kısa yazıyı yazdım. Cem zaten detaylarını söyler biz de cevabını görürüz.
Bu arada Cem ile hiçbir sorunum yok. Aman yanlış anlaşılmasın merakla izliyor ve sonucu bekliyorum. Sadece çöp tenekesi üzerindeki bir markanın onay verdiği projeyi değerlendirdim.
Benim de yeri geldiğinde videolarını paylaştığım destek verdiğim bir proje. Şimdiye kadar çok iyi gittiklerini düşünüyorum. Ama bu çıkartma işi benim de pek kafama yatmadı.
Değişik bir reklam anlayışı bence bu tarz şeyler markaya veya kampanyaya zarar vermez heke kurgusu yoksa zaten herşey yapılamazmı ?. Ancak görüntüsü acısından kötü duruyor orası ayrı birde cezası varsa o daha kötü bir durum diyorum :). Ancak belediyedeki amcalar gelip la bunlar ne kim yapıştırmış bunları diyip temizleyecektir ilerleyen günlerde diye düşünüyorum “En azından bizim buralarda öyle oluyor ektraftaki afişlerimize”
Başarılı bir kampanya olarak yürüdüğünü düşünsem de çöpte markanın isminin geçmesi kadar absürd bir durum olamaz. Yakıştıramadım. Renault’nun orta sınıf olmayan bir model aracı için kötü bir konumlandırma yapmışlar. Temizlik malzemeleri ile ilgili bir kampanya olsa bile hadi neyse diyebilirim ama bu olmamış.
Ben bu kampanyayı ilk çıktığında incelemiştim. Pek samimi bulmuyorum. Diğer yandan kamu alanlarında çöp kutularının bu tür stickerlar ile kirletilmesini de şimdi öğrendim ve hoş bulmadım. Bu kirletilen -görsel kirlilik- çöp kutularını 3-6 ay sonrasında belediye yenilemek istediğinde.. (ki böyle şeyleri çokça görüyoruz) en azından yenilemese dahi boyamak ve bu reklam saçmalığından temizlemek istese.. ek maliyet oluşturuyor. Evet farkındalık yaratmış olabilir gibi.. fakat bunun SPAM yapmaktan hiç bir farkı yok! 3. sınıf bir şark kurnazlığı olmuş.