Ülkemizde ve Dünyada mobilitenin ön plana çıkması ile dizüstü bilgisayarlar artık lüks olmaktan çıkmış ve hayatımızın birer parçası olmuştur. Ülkemizde 1999 yılından itibaren ithalatçıların kendi imkanları ile ithal edip satışa sunduğu SONY VAIO dizüstü bilgisayarların ülkemizdeki ticari satış stratejilerine markanın asıl sahibi olan SONY TÜRKİYE Ofisi hiçbir şekilde müdahil olmamıştır. Ta ki 2006 aralık ayına kadar…
Ülkemize yurt dışından getirilen ve SONY firmasının bilgi dahilinde olmayan VAIO dizüstü bilgisayarları ithalatçıların hizmet kalite insiyatifinde son kullanıcılara satılmıştır. Ancak VAIO dizüstü bilgisayarların satış öncesi ve sonrası hizmet kalitesi, markanın asıl sahibinin vereceği hizmet kalitesinden daha kötü ve umursamaz bir şekilde verilmiştir. Bu nedenle son kullanıcı memnuniyetsizliği oluşmuştur. Bu süreç içerisinde SONY Avrupa ve SONY Türkiye ofisleri, ülkemize farklı ülkelerden getirilen VAIO dizüstü bilgisayarlara hiçbir müdahalede bulunmamış ve ürünleri resmi garantisi altına almamıştır. Bu tutum, son kullanıcının SONY gibi dünya elektronik devi olarak kabul edilen global bir markaya karşı güvenini büyük ölçüde zedelemiştir.
Ercüment Büyükşener, 2006 yılının Mart ayında İthalatçıların getirdiği VAIO dizüstü bilgisayar ürünlerini alan ve SONY TÜRKIYE ofisinden bu konuda hiçbir resmi destek göremeyen son kullanıcıları bir araya getirerek sorunların, görüşlerin ve şikayetlerin yazılıp paylaşılabileceği bir platform olan Kulüp VAIO Türkiye’yi kurmuştur. Kulübün amacı, mağdur olan kullanıcıları bilinçlendirmek, sorunlarını paylaşarak çözüme ulaştırmak ve ürünü almak isteyen kullanıcılara marka hakkında kaynak oluşturarak; bahsi geçen markaya dair kaybedilen güveni tekrar kazandırmaktır. Fakat görünen ticari veya iş bağlantısı amaçlı algılanabilecek hedeflerin de ötesinde; asıl maksat; “Türkiye gibi büyük alım gücü sahibi bir ülkenin hakkettiğinin altında kalan yerini , nasıl daha yukarıya taşırız?” sorusuna cevap bulmak idi.
Kurulan Kulüp çatısı altında 8 ay içerisinde 10000’den fazla üye toplanmıştır. SONY VAIO markasının son kullanıcı üzerinde yarattığı hayal kırıklıkları ve oluşan problem durumları, Kulüp web sitesi üzerinde paylaşılarak; son kullanıcının bilinçlenmesi ve sorunlarının çözümü sağlanmıştır. Özen gösterilen en önemli konu ise; kullanıcının markaya olan bağlılığı ile hareket edilerek markaya zarar vermeden sosyal bir ağ kurulmuş olmasıdır. Bu sosyal ağın kurulum sürecini belirleyen stratejilerde dikkat edilen en önemli ve hassasiyet taşışan unsur; kullanıcıların markaya dair taşıdıkları sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için yapılacak çalışmalar dışında, markaya olan bağlılıklarını kuvvetlendirmek için marka odaklı organizasyonlar düzenlemektir. Bu organizasyonlar sayesinde; markanın Türkiye’deki ve Avrupa merkez ofisindeki yetkililerinin dikkatini çekerek; ülkemizdeki sorunların en yetkili merciler tarafından görülmesini ve resmi bir çözüm sürecinin başlatılmasını sağlamak hedeflenmiştir. Hedefe varılma sürecindeki maddi ihtiyaçların tümü Ercüment BÜYÜKŞENER tarafından karşılanmış olup; bu sorun durumunun ilk ve asıl muhatabı olan SONY Türkiye yetkililerine işbirliği teklif edildiği halde; kendilerinden kurumsal veya kişisel hiçbir maddi veya manevi destek görülmemiştir. Projenin maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını münferit bir şekilde karşılayan BÜYÜKŞENER, aynı zamanda bu projenin fikir olarak ortaya çıkışından somut ve müsbet bir sonuca ulaşmasına kadar; tüm süreci yöneten ve tasarlayan kişidir.
2006 yılının ekim ayında SONY Türkiye’den gelen bir telefon; projenin seyrinde önemli bir değişikliğe neden oldu. Türkiye pazarı hakkında Kulüp çatısı altında oluşan değerli bilgiler; elektronik posta aracılığı ile SONY Avrupa Merkez Ofisi ile paylaşılmıştı. Bu paylaşımlar neticesinde Merkez Ofisi, SONY VAIO dizüstü bilgisayar ürünü ile ilgili Türkiye’ye yapacağı resmi yatırımını planladığı tarihten 2 sene geriye çekerek 2006 Ekim ayını başlangıç tarihi olarak belirledi. Ekim ayında projenin seyrinde önemli bir değişikliğe yol açtığını vurguladığımız telefon ise; Türkiye pazarına yeni atanmış olan VAIO Pazarlama Müdürü Göktuğ Okan OĞUZ idi. Türkiye pazarına VAIO dizüstü bilgisayar ürünleri ile resmi ithalata başlayacak olan SONY Türkiye Ofisi VAIO Pazarlama Müdürü, Kulüp VAIO Türkiye’de oluşan değerli son kullanıcı ve pazar bilgileri için; SONY Avrupa Merkez Ofisinden aldığı resmi onay ile işbirliği teklifinde bulundu. Bu sayede Kulüp VAIO Türkiye Projesi, hedeflenen amaca ulaşmış oldu.
Sony Türkiye Genel Müdürü Mohsen Noohi,
Sony VAIO Avrupa Başkan Yardımcısı Akihiro Matsubara,
Kulüp VAIO Türkiye Kurucusu Ercüment Büyükşener
5 aralık 2006 tarihinde SONY VAIO dizüstü bilgisayarlara ait resmi basın lansmanı yapıldı ve Kulüp VAIO Türkiye adına Ercüment BÜYÜKŞENER, lansmana resmi davetli olarak katıldı. Türkiye’deki tüm bilişim basını önünde “Kulüp VAIO Türkiye” ibaresi kullanılarak; resmi olmayan ve bir hayalden yola çıkılarak üretilmiş bir proje, resmi olarak tanınmış oldu. Lansmanın sunumunda bulunan SONY Avrupa Merkez Ofisi Başkan Yardımcısı Akihiro MATSUBARA, Ercüment BÜYÜKŞENER ile görüşerek Türkiye pazarında oluşacak resmi işbirliğinden dolayı onur duyacağını belirtti. 1 ocak 2007 itibarıyle resmi işbirliği süreci başlatıldı.
İşbirliği sürecinde oluşan pozitif katmadeğerler, yerel pazarda son kullanıcının taşıdığı önemin boyutunu ve değerini göstermiş oldu. Bu değerleri dikkate alarak Ercüment BÜYÜKŞENER tarafından üretilen projenin 21 ülkeye daha örnek gösterilerek uygulanmasına karar kılındı. Bu uygulamalar gerçekleştirilirken; SONY AVRUPA MERKEZ OFİSİ, resmi olmayan Kulüp VAIO Türkiye’yi resmileştirilmesi amacı ile, içeriği ile birlikte satın alma teklifini 9 nisan 2007 tarihinde Ercüment BÜYÜKŞENER’e sundu.
Satın alma teklifinin yanında, Ercüment Büyükşener’e resmi Kulüp VAIO’da “VAIO Uzmanı” sıfatıyla yöneticilik teklif eden SONY AVRUPA Merkez ofisi, süreci Haziran ayında başlatacağını bildirdi. Teklifleri değerlendiren Ercüment BÜYÜKŞENER resmi kararını Merkez ofise bildirmeden önce Türkiye pazarında yaşanan sorunların çözümü ve son kullanıcın memnuniyetinin sağlanacağına dair resmi koşullar sunarak, satışın ve iş teklifinin kabulünü bildirdi. Bu sayede projeyi inşaa ederken sorun sahibi son kullanıcılara,çözüme dair vermiş olduğu taahütü de yerine getirmiş oldu. 21 Avrupa ülkesine örnek gösterilen bu girişimci proje son kullanıcılar tarafındanda ilgi ve sevinçle karşılandı.
Club VAIO Avrupa Yöneticisi ve VAIO Avrupa Online Marketing Sorumlusu
Nico Henderijckx
Haziran ayında Belçika’da ki SONY VAIO Merkez Ofisine davet edilen BÜYÜKŞENER, Türkiye’nin örnek ülke gösterilmesi ile beraber diğer ülkelerin VAIO Uzmanları ile bir araya geldi. Çıkış merkezi Türkiye olan projenin 21 ülkeye uygulanması ve Türkiye’ninde örnek ülke seçilmesi ibareleri resmi Kulüp VAIO Sitesinde 21 farklı yerel dilde yayınlandı.
SONY Avrupa Merkez ofisine bağlı bir şekilde halen görevini sürdüren Ercüment BÜYÜKŞENER, diğer ülkelerden daha aktif bir şekilde Kulüp üyeleri ile markanın pozitif değerlerini sürdürmeye devam etmektedir.
Geri izleme: TVNET – Techno Logic Programı | Club VAIO’nun Hikayesi « Ercüment Büyükşener | Blog
Geri izleme: İlham Verici Röportajlar: 4 – Boğaz Hattında LIP olmak | Elveda Ofis
Geri izleme: Ercüment Büyükşener | Blog » Blog Archive » Club VAIO ile 3 Sene!
Gerçekten çok şık ve çok hızlı bir laptop. Herkese tavsiye ederiz kesinlikle…
Geri izleme: Ercüment Büyükşener Kimdir? – Dijital Perspektif